MARAČOL

Idilična sidrišče v Kvarnerju

Zaliv in sidrišče Maračol se nahaja na otoku Unije. Otok Unije je najboljši počitniški prostor za vse, ki se nahajajo v Istri, na Krku, Cresu in Malem Lošinju. Sidrišče Maračol je najvarnejši zaliv na otoku in je zaščiten od vseh vetrov razen juga, kar pomeni da predstavlja idealno sidrišče za mnoge ladje in njihove lastnike, ki se želijo spočiti v prelepi naravi. Sidrišče vsebuje 50 zaščitenih sidrnih plovcev.

Nov koncesionar je izbolšal način vezanja ladij in povečal stopnjo zaščite.  Od 2016. leta je način vezanja ladij četverovez, kot corpo morto pa uporabljamo betonske bloke večih dimenzij, teže 5 ton in po 4 bloke na ladjo.

CENIK

preverite, v katero kategorijo pripada vaš čoln

do 8.01 m

160 HRK/brod

8.01 m - 14 m

20 HRK/metar

14.01 m - 20 m

25 HRK/metar

Plaćilna metoda

GOTOVINA

PRAVILA IN NAVODILA

ugotovite, kaj je potrebno za varno in prijetno bivanje v zalivu Maračol

Dvignite sidrni plovec. Pod njim so tri vrvi. Pritrdite dve beli, debeli vrvi na levo in desno bitvo. Tanjšo barvno vrv povlecite na drugo stran ladje in jo zategnite (kot mooring).

Voznik jahte ali ladje je odgovoren za zaščito plovila ko se nahaja na sidrišču in je dolžan upoštevati navodila koncesionarja ter pristojnega pristaniškega organa (lučke kapetanije).

Voznik plovila med sidrenjem mora zagotoviti da je plovilo dovolj oddaljeno od najbližjih plovil v vseh smerah in v skladu z vremensko napovedjo.

Med bivanjem na sidrišču je prepovedano odlagati krute in tekoče otpadke ter ispuščati sanitarne vode.

Kršitev določb o varstvu morskega okolja se strogo kaznuje v skladu z določili Pomorskega zakonika ter zakonika o pristaniščih.

OTOK UNIJE

Majhen raj za veliko sprostitev

Edino naselje Unije se nahaja SZ od zaliva Maračol in je oddaljeno 20 minut hoje po hribih ali pa 10 minut vožnje s traktorjem. V sredini zaliva Maračol se nahaja objekt zapuščene tovarne za predelavo rib in lignjev, ki se je v času Italije klicala “Arigoni”. V tovarni, ki je delala vse do leta 1963 je delalo več kot 60 ljudi iz otoka. Objekt se je do domovinske vojne koristil kot mejna vojarna nekdanje JNA.

Toponim Unija, po grško “neios” pomeni polje, u niu pomeni “v polje”. Prebivalci Unije so bili predvsem kmetje, zaradi česar so bili del nekdanjega dela otoka, ki ni zaščiten pred zahodnim vetrov in “jugom”.

V vasi Unije se nahaja cerkev, trgovina, pošta, pekarna, tri restavracije in slaščičarna. V SZ delu zaliva Maračol je v gradnji podeželsko gospodinjstvo.

REZERVIRAJTE SVOJE MESTO

Bodi brez skrbi to poletje in zavarujte svoje mesto v zalivu Maračol danes